Wat is endodontologie?

Endodontologie is een specialisatie binnen de tandheelkunde waarbij de tand (opnieuw) wordt ontzenuwd.

Een tand is opgebouwd uit een kroon en een wortel. In een heel fijn kanaaltje in de wortel loopt een tandzenuw. Als er een gaatje in een tand zit, is het mogelijk (maar niet noodzakelijk) dat u tandpijn krijgt, en dan kan het zijn dat uw tand moet worden ontzenuwd. Omdat de kanaaltjes van de tandzenuw heel erg fijn zijn is het altijd moeilijk om een tand te ontzenuwen. Omwille van de complexiteit van de behandeling wordt u door uw tandarts doorgestuurd naar een endodontoloog, die met behulp van een microscoop gemakkelijker het probleem kan zien en oplossen.

Het is ook mogelijk dat uw tand voordien al is ontzenuwd. Indien er alsnog eenontsteking (abces)komt op een ontzenuwde tand, dan wordt de tand opnieuw ontzenuwd om de infectie te genezen.

Waarom ben ik doorgestuurd?

Een tand is opgebouwd uit een kroon en een wortel. In de wortel loopt de tandzenuw in een heel fijn wortelkanaaltje. Hierdoor is een tand ontzenuwen altijd moeilijk. Vroeger deed uw tandarts alles zelf, maar tegenwoordig met de huidige technologie kunnen we veel meer.

Waar de tandarts vroeger zei dat de tand moest worden getrokken (omdat de ontzenuwing praktisch niet mogelijk was) kunnen we nu met speciale apparaten en technieken veel beter deze behandeling uitvoeren.

Een endodontoloog (specialist in ontzenuwen) heeft een speciale opleiding gehad voor het gebruik van deze apparaten en technieken. Zo gebruikt hij altijd een microscoop waardoor de kleine kanaaltjes veel beter zichtbaar zijn.

Veel voorkomende redenen om door te sturen zijn:

  • Kromme tandwortels
  • Te fijne wortelkanaaltjes
  • De tand is reeds ontzenuwd
  • De infectie gaat niet weg
  • Er staat een kroon op de tand
  • Er zit iets in het wortelkanaaltje dat een goede behandeling belemmert
  • Het bleken van 1 enkele tand

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling is niet pijnlijk.
Alvorens te beginnen geeft de specialist een gewone tandverdoving. Deze duurt even lang als bij uw eigen tandarts. De behandeling duurt vaak wel behoorlijk lang, soms wel 75 minuten, maar hierdoor is het meestal mogelijk om alles in 1 keer te doen en is het niet meer nodig om terug te komen bij de specialist. De endodontoloog biedt extra aandacht aan angstige patiënten. Dit door een degelijke uitleg te geven vooraf, eventueel een extra verdoving, zodat nadien de patiënt en de tandarts gerust en tevreden zijn. Het is mogelijk dat de tand na de behandeling een beetje gevoeliger is dan voordien. Dit komt echter niet veel voor en meestal is het zelfs niet nodig een pijnstiller te nemen. Deze gevoeligheid is volstrekt normaal en gaat na korte tijd gewoon weg.

Welke behandelingen zijn er?

Een endodontoloog voert enkel ontzenuwingen en “apexresecties” uit. Elke ontzenuwing kan worden uitgevoerd door de specialist. Gaande van klassieke behandelingen tot herbehandeling van reeds ontzenuwde tanden. Ook wanneer er een abces of ontsteking op de tand zit kan de tand nog worden ontzenuwd. Bij kinderen moet soms een speciale techniek worden toegepast, zeker na een val op de tand, om de tand te behouden en te zorgen dat hij niet grijs wordt.
Een apexresectie is een moeilijk woord voor het verwijderen van de infectie. Dit gebeurt via het tandvlees en niet via de tand, maar dit komt niet zo veel voor.

Praktijk Gent

Savaanstraat 88
9000 Gent, België
T: 09 324 48 20
@: info@endostorme.be

Parkeergelegenheid:

U kan uw auto parkeren in parking P4 in de Savaanstraat. Indien u met uw GPS werkt, geeft u best het adres in van de parking, ‘Savaanstraat 3’. Zo vindt u meteen ook de kortste route naar de praktijk.

Enkel op afspraak.

Indien nodig minimum 24u op voorhand te annuleren. Zo kunnen wij patiënten met tandpijn sneller helpen. Zoniet rekenen we een wettelijke wachtvergoeding. Betaling met bancontact is mogelijk.Laat het verwijsformulier op voorhand invullen en verzenden door uw tandarts.

Praktijk Belsele

Lokerse baan 13
9111 Belsele, België
T: 052 72 44 41
@: info@endostorme.be

Enkel op afspraak.

Indien nodig minimum 24u op voorhand te annuleren. Zo kunnen wij patiënten met tandpijn sneller helpen. Zoniet rekenen we een wettelijke wachtvergoeding. Betaling met bancontact is mogelijk.Laat het verwijsformulier op voorhand invullen en verzenden door uw tandarts.